Reuzengebergte (Krkonoše)


Het Reuzengebergte is, samen met het Adelaarsgebergte, misschien wel een van de mooiste gebieden in Tsjechië. Het is herkenbaar aan zijn bergen met vlakke, afgeronde toppen en diepe dalen met steile hellingen. De berg "Snežka"is met  1602 meter de hoogste van Tsjechië. Vanuit Chvaleč bereikt u de Snežka in circa 30 minuten. In totaal vormt het Reuzengebergte een 40 km lang en 20 km breed bergmassief.

Omdat het gebergte niet zo heel erg groot is (ca. 600 km2) leent het zich uitstekend voor uitstapjes. Het is daarom erg eenvoudig het gebergte te leren kennen en U zult zich er al snel helemaal thuis voelen. Het hele gebergte is voorzien van gemarkeerde paden en wegen, die in de toeristencentra beginnen. De paden voeren langs slingerpaden en lopen bijvoorbeeld ook over de bergkammen en bergtoppen. De top van de Snežka is op deze manier wandelend of met de spectaculaire kabelbaan (duurt 25 minuten in 2 etappes) te bereiken. Het levert u prachtige uitzichten op met in het noorden Polen en zuiden Tsjechië (de grens loopt precies over de top). Vanaf de top heeft u uitzicht op de vele wandelpaden die u terug kunt wandelen. Uiteraard kunt u ook met de kabelbaan terug.

De wegen en paden bieden tevens een uitstekende basis voor de fietssport. Er is een uitgebreid netwerk van wegwijzers aangelegd, om u te helpen het gebied met zijn prachtige natuur snel te leren kennen. We moeten u er echter wel op wijzen dat men alleen mag fietsen op de aangegeven paden. Het fietsen in beschermde gebieden, op bergpaden en onbegaanbare wegen is verboden. Meestal wordt dit met verbodsborden aangegeven. Tijdens de zomermaanden kunt u gebruik maken van een speciale busverbinding door het Reuzengebergte waarmee u ook uw fiets mee kunt nemen. Bij het uitzetten van uw fietsroute moet u terdege rekening houden met de gesteldheid van het terrein op uw route. Er zal een aanspraak op uw conditie gedaan worden. Ook moet u rekening houden met de weersvoorspelling. Tenslotte moet de technische toestand van uw fiets perfect zijn. Doordat er nogal wat steile afdalingen zijn, moeten met name de remmen in perfecte staat verkeren.

Mocht u onverhoopt verrast worden door noodweer, dan kunt u onderweg altijd schuilen in een van de vele berghutten.

© Klaverik Design